ΠΕΡΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Λογοτεχνικά αποτυπώματα

Κριτικά δοκίμια

Ηρώ – Χρυσάνθη Αλεξανδράκη, (Βεργίνα, 2012)

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

____________________________________________________________________________________________________

Παράξενο. Για την ακρίβεια, η ζωή είναι παράξενα αναπάντεχη. Σκεφτόμουν πως ως δημιουργός, και όχι ως αθλούμενη, δε λειτουργώ καλά με τους «λοχίες». Στο γυμναστήριο ο «λοχίας» γυμναστής θα σε κάνει με τις προσταγές του να ακολουθήσεις το πρόγραμμά του χωρίς να σκέφτεσαι και να αψηφήσεις κούραση και αντοχές.

Στην τέχνη, ωστόσο, ποιος δικαιούται να σού πει πόσο γρήγορα θα γράψεις και θα σχεδιάσεις, πότε και πού; ποιός άνθρωπος είναι ίδιος με τον άλλο για να μπει σε καλούπι; Και γιατί πρέπει να αξίζει σεβασμός σε κάποιον που καταρρακώνει την αξιοπρέπειά σου εκμεταλλευόμενος/η τη δύναμη της κριτικής; Το είδα και στο θέατρο. Συχνά οι άνθρωποι σέβονται τους σκηνοθέτες που τους κάνουν να νιώθουν σκουπίδια και περιφρονούν τους ευγενείς, όσο εμπνευσμένοι κι αν είναι.

Αρνούμαι να το δεχτώ αυτό.

Οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να έχουν είδωλα, αλλά «υποδείγματα», «μέτρα σύγκρισης» για να βελτιωθούν στο βαθμό που μπορεί ο καθένας.

Το να μπορείς να βρεις το ωραίο στον καθένα, στο έργο του, αυτό είναι χάρισμα. Αυτό που δεν μπορούν να συλλάβουν πολλοί κριτικοί, καλοπροαίρετοι ή κακοπροαίρετοι, είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι – με εξαίρεση, ίσως, όσους τυφλώνει η έπαρση – έχουν συναίσθηση των ελαττωμάτων τους, καταλαβαίνουν πού χολαίνει το έργο τους ή έχουν έστω μια υποψία. Εκείνο που δύσκολα θα πει ο καθένας για τον εαυτό του – και όχι λόγω μετριοφροσύνης – είναι ποια στοιχεία του είναι τα «δυνατά», ποια πρέπει να διατηρήσει. Πόσοι ζωγράφοι σηκώθηκαν από το καβαλέτο και αναφώνησαν: «Έφτιαξα ένα αριστούργημα, μπράβο μου!» Πόσοι ποιητές ή πεζογράφοι στέλνουν τη δουλειά τους στον τυπογράφο με τη σιγουριά ότι θα αρέσει στον κόσμο, στον αναγνώστη, τον πιο απρόβλεπτο ιδιοσυγκρασιακά δέκτη μηνυμάτων;

Προς τι η εισαγωγή;

Μόλις πήρα στα χέρια μου το δοκιμιακό πόνημα της αγαπητής δημιουργού Ηρώς-Χρυσάνθης Αλεξανδράκη. Μια έκπληξη που έφθασε μέσω συμβατικού ταχυδρομείου. Με κριτικά δοκίμια που η συγγραφέας-ποιήτρια έγραψε σε βάθος χρόνου, καθένα αναφερόμενο και στο βιβλίο ενός δημιουργού.

Πέρα από την αδιαμφισβήτητης ποιότητας προσωπική της λογοτεχνική παραγωγή, η κυρία Αλεξανδράκη έχει γράψει σχόλια και κριτικές για το έργο κάθε δημιουργού από αυτούς που παρουσιάζονται στην παραπάνω έκδοσή της με ειλικρίνεια, αναζητώντας τα θετικά στοιχεία κάθε βιβλίου ή πονήματος. Λίγα ή πολλά, λεπτομερή ή λακωνικά, τα λόγια της εστιάζουν πάντα εκεί που χτυπά η καρδιά κάθε έργου. Είχα την τύχη να είμαι ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους.

Παλιότερα με είχαν ρωτήσει σε τι πιστεύω. Πάνω από θρησκεία ή πολιτικές πεποιθήσεις, πιστεύω στην ομορφιά που έχει μέσα του ο άνθρωπος. Και η ύπαρξη της κας Αλεξανδράκη αποδεικνύει πως δεν είμαι η μόνη. Θα ήθελα να πω πάρα πολλά για την ίδια. Θεωρώ , ωστόσο, πως τα λέει όλα η ίδια μέσα από τις κριτικές της. Γιατί τα λόγια που θα πούμε για τους άλλους είναι αυτά που θα χαρακτηρίσουν κι εμάς τους ίδιους.

Αρχοντούλα

Advertisements

One response to “ΠΕΡΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

  1. Βασίλης Κομπορόζος

    Μας εξέπληξε, πράγματι, ευχάριστα η κα Αλεξανδράκη… Εχει και κριτική για δικά μου έργα. Σίγουρα, πρέπει ο κάθε κριτικός να είναι καλοπροαίρετος χωρίς μισαλλοδοξίες και πάθη αλλά να κατανοεί το μόχθο που κατέβαλε ο δημιουργός – καλλιτέχνης. Εννοείται, οφείλει και ο τελευταίος να μην διακατέχεται από εγωισμό και αλλαζονεία, την αρχή όλων των δεινών…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s